...

Ring oss

Vad är Ransomware? Och hur att skydda dig mot det?

Vad är Ransomware

Innehållsförteckning

Vad är Ransomware?

Krypto-ransomware är en skadlig programvara som krypterar filerna på en dator, vilket resulterar i att filerna blir oläsliga utan den korrekta avkrypteringsnyckeln. För att erhålla denna nyckel krävs en lösen­summa.

När skadeprogrammet har infiltrerat en dator, kan det även sprida sig till andra datorer i det aktuella nätverket, vilket resulterar i en omöjlighet att utföra något arbete. Lösen­summan efterfrågas vanligtvis och ligger ofta i intervallet 500 till 800 USD per drabbad dator, oftast betalad i Bitcoin, en virtuell valuta som är notoriskt svår att spåra.

Vad märker man när man drabbas av Ransomware?

Användaren upptäcker vanligtvis närvaron av skadlig programvara när datorn plötsligt begränsas till endast en enskild skärm eller webbsida som uppmanar till betalning för att återfå tillgång till sina filer.

I fallet med krypterande ransomware, blir offret medvetet om att deras filer har blivit oåtkomliga och det är vanligt att skrivbordsbakgrunden byts ut.

Dessutom öppnas ofta ett meddelandefönster som informerar offret om att deras filer har blivit krypterade. Detta meddelande kan även innehålla en nedräkning och instruktioner för betalning.

Ransomware virus
Exempel av ett Ransomware-meddelande

Hur drabbas man av ransomware?

Du kan drabbas av ransomware på olika sätt, och det är viktigt att vara medveten om de vanligaste sätten det kan inträffa för att skydda dig själv och dina enheter. Här är några vanliga sätt att drabbas av ransomware:

 1. Skadlig e-postbilaga
  En vanlig metod är via skadliga e-postbilagor. Angriparen skickar en e-post som ser legitim ut och innehåller en bifogad fil eller länk. Om du öppnar den bifogade filen eller klickar på länken kan din dator infekteras.

 2. Skadliga länkar på webbplatser
  Du kan också bli drabbad av ransomware genom att besöka komprometterade webbplatser eller klicka på skadliga länkar på webben. Skadlig kod kan då laddas ned till din enhet utan din vetskap.

 3. Utnyttjande av sårbarheter
  Hackare kan utnyttja sårbarheter i programvara eller operativsystem på din dator för att installera ransomware. Det är därför viktigt att hålla din programvara och operativsystem uppdaterade.

 4. Skadliga nedladdningar
  Nedladdning av filer från icke pålitliga källor, inklusive piratkopierad programvara, kan vara en källa till ransomware-infektioner.

 5. Infekterade externa enheter
  Om du ansluter infekterade USB-enheter eller andra externa lagringsenheter till din dator, kan det leda till att ransomware sprids till din enhet.

 6. Drive-by nedladdningar
  Vissa webbsidor kan använda så kallade drive-by nedladdningar där skadlig kod laddas ned automatiskt när du besöker sidan.

 7. Social engineering
  Hackare kan lura användare att installera ransomware genom att använda social engineering-tekniker, till exempel att utge sig för att vara en pålitlig källa och lura användaren att ladda ned skadlig programvara.

För att minska risken att drabbas av ransomware är det viktigt att vara försiktig med e-postmeddelanden och bifogade filer, undvika att besöka osäkra webbplatser, hålla din programvara uppdaterad, använda pålitliga källor för nedladdningar och vara medveten om potentiella hot online.

Dessutom är det avgörande att regelbundet säkerhetskopiera dina viktiga filer så att du har en möjlighet att återställa dem om du blir drabbad.

Hur kan man skydda sig mot Ransomware?

RansomFree är nytt gratisprogram som skyddar datorn mot Ransomware (virus).

Programmet använder beteendeövervakning för att upptäcka och avbryta skadliga processer. Programmet känner till virusets beteende som bygger på att förstöra filer och dokument i datorn. Det RansomFree gör är att skapa oäkta filer så att viruset börjar attackera dem istället för de riktiga filerna. På detta sätt har RansomFree tid att identifiera en skadlig process innan de riktiga filer är förstörda.

RansomFree är lätt att installera och använda. Det finns inga inställningsalternativ, inga schemaläggningsverktyg, inga listor av enheter eller mappar: du bara installera programmet och låter den göra sitt arbete.

Vår rekommendation för Ransomware-skydd

RansomFree av Cybereasons beteendebaserade gratisverktyg mot ransomware, tar hänsyn till alla dessa utmaningar. Genom att använda flera metoder för bedrägeri upptäcker RansomFree ransomware så snart kryptering sker, antingen på en dator eller nätverksenhet.

Hur länge RansomFree kan skydda din dator är svårt att säga eftersom skaparna av ransomware-virus snabbt utvecklar sina skadeprogram och kan hitta sätt att ta sig igenom skyddet.

Även om RansomFree inte skulle uppdateras så är det värt att installera i dagsläget. Om skyddsprogrammet RansomFree skulle bli gammalt kan det ändå skydda mot äldre hot som fortfarande är aktiva.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Måste man ha antivirusprogram?
Skydd & Säkerhet

Måste man ha antivirusprogram?

Det finns många antivirus program på marknaden, en del gratis och en del som kostar pengar. Vi som en datatekniker rekommenderar att man ska investera lite pengar och köpa antivirus program som uppfyller…

Google Betyg
4.9
js_loader