Skydda dig mot Ransomware virus

Ransomware Virus

Innehållsförteckning

Ransomware – Vad är det?

Krypto-ransomware krypterar filerna på en dator, och gör så att filen helt enkelt inte går att läsa utan den rätta avkrypteringsnyckeln. En lösensumma begärs för avkrypteringsnyckeln.
När skadeprogrammet har angripit en dator kan det spridas till andra datorer i nätverket och göra det omöjligt att få något gjort. Lösen­summan brukar ligga på runt 300 till 500 USD per dator, ofta i Bitcoin, en virtuell valuta som är svår att spåra.

Vad märker man när man drabbas av Ransomware?

Användaren märker ofta programvaran genom att datorn plötsligt bara kan visa en enda skärm eller webbsida, som förklarar hur man betalar för att låsa upp filerna igen. När det gäller krypterande ransomware märker offret detta genom att filerna på datorn inte går att använda och ofta byts skrivbordsbakgrunden. I de flesta fallen öppnas även ett program som berättar att offrets filer har blivit krypterade. Det visar även en nedräkning och betalningsinformation.

Ransomware-meddelande
Exempel av ett Ransomware-meddelande

Hur kan man skydda sig mot Ransomware?

RansomFree är nytt gratisprogram som skyddar datorn mot Ransomware (virus).

Programmet använder beteendeövervakning för att upptäcka och avbryta skadliga processer. Programmet känner till virusets beteende som bygger på att förstöra filer och dokument i datorn. Det RansomFree gör är att skapa oäkta filer så att viruset börjar attackera dem istället för de riktiga filerna. På detta sätt har RansomFree tid att identifiera en skadlig process innan de riktiga filer är förstörda.

RansomFree är lätt att installera och använda. Det finns inga inställningsalternativ, inga schemaläggningsverktyg, inga listor av enheter eller mappar: du bara installera programmet och låter den göra sitt arbete.

Hur länge RansomFree kan skydda din dator är svårt att säga eftersom skaparna av ransomware-virus snabbt utvecklar sina skadeprogram och kan hitta sätt att ta sig igenom skyddet. Även om RansomFree inte skulle uppdateras så är det värt att installera i dagsläget. Om skyddsprogrammet RansomFree skulle bli gammalt kan det ändå skydda mot äldre hot som fortfarande är aktiva.

Dela inlägg
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Liknande inlägg
Intel processor
Hårdvara
Intel Processor – Den ultimata guiden

I den här artikeln beskriver vi processorer från Intel och diskuterar skillnaderna mellan processorerna Intel Core i3, Core i5, Core i7 samt Intel Core i9.

Köp ny dator
Hårdvara
Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..