...

Ring oss

ZigBee & Z-Wave

Zigbee Z-Wave

Z-Wave & ZigBee – Behöver jag dem?

Z-Wave och ZigBee är två av de vanligaste trådlösa nätverken i smarta hem. Båda använder AES-128 krypteringsstandard. Komponenterna i dessa två nätverk kan konfigureras enkelt och kräver inga kablar. Idag finns det Z-Wave & ZigBee-komponenter på marknaden som kan köras på ett litet myntbatteri CR2032 i några år. Om dessa komponenter hade använt WiFi skulle vi behöva byta batteri samma dag.

Innehållsförteckning

Z-Wave

Z-Wave underhålls av Z-Wave Alliance som ägs av Sigma Designs. Det är organisationen som styr certifikaten som ges till enheter som använder Z-Wave. Det finns över 700 tillverkare som tillverkar över 2400 signerade Z-Wave-produkter.

Z-Wave tradmark
Z-Wave & Z-Wave Plus varumärken

Plattformen är dock inte perfekt. Det är begränsat till 232 komponenter i ett nätverk. Det kan låta som mycket, men exempelvis stöder ZigBee-plattformen 65 000. Enheterna har olika frekvenser för sina respektive regioner över hela världen, så komponenter avsedda för användning i Europa kommer inte att fungera med komponenter avsedda att användas i USA. Naturligtvis kan du köpa en amerikansk koordinator och alla sensorer. Allt fungerar bra tills du vill ansluta komponenter som ansluter till elnätet, till exempel en lampa eller en smart switch. Här kommer du förmodligen att stöta på ett problem eftersom de flesta Z-vågprodukterna som säljs i USA inte passar spänningen i Sverige. Vi rekommenderar att köpa en samordnare som matchar europeiska frekvenser.

Zigbee-vs-Zwave

ZigBee

ZigBee är ett trådlöst kommunikationsprotokoll med öppen standard och underhålls av ZigBee Alliance. Denna organisation består av flera företag som stöder utvecklingen och underhållet av standarden. Faktum är att det finns en hel del ömsesidighet mellan ZigBee-produkter, och all användare måste försäkra sig om att produkten använder ZigBee Home Automation-certifikatet.

Zigbee
ZigBee Varumärke

Dessutom är enheten, till skillnad från Z-Wave, global och oberoende av regioner runt om i världen. Därför kan tillverkare endast producera en produkt och sälja samma produkt på samma sätt över hela världen. Som naturligtvis sänker kostnaderna för köpare.

Räckvidd

Smarta hemkomponenter flyttar sig från vardagsrummet och når trädgårdar, garage och avlägsna lager. Naturligtvis förväntar vi oss ett bra plattform för att nå alla hörn av huset och bortom. Eftersom varje hus och plats är byggd i olika former och material och eftersom det finns otaliga faktorer som påverkar nätverksområdet kan man inte i förväg veta vad intervallet i nätverket kommer att vara.

WiFi utökning
WiFi förbättring och förlängning – ProffsIT

En sak som kan bestämmas är att ju högre frekvens, desto mindre är signalintervallet. Om vi ​​jämför ZigBee, som arbetar med en frekvens på 2,4 GHz till Z-Wave som arbetar med en frekvens på 908 MHz. ZigBee högfrekvens gör det möjligt att överföra mer information men det blir också mindre signalintervall. Signalintervallet kommer att minskas ytterligare om det finns hinder som väggar eller elektronisk störning. Låg frekvens kan passera bättre genom dessa hinder. Titta på Z-Wave-signalen, som kan flytta cirka 100 meter i ett öppet område. När vi lägger den i ett hus med väggar och andra hinder kommer intervallet att minska betydligt till 30 meter utan hinder och till och med upp till 15 meter mellan olika väggar och hinder. ZigBee kommer att kunna passera inuti ett hus, utan väggar, ca 10-15 meter.

Den nya versionen av Z-Wave kallas också Z-Wave plus. Företaget hävdar att versionen förbättrar arbetsområdet till 150 meter på en ren linje, upp till 50% förbättring av batteriet, 250% förbättring av hastigheten. Om enheten stöder Plus-versionen visas den på Z-Wave-etiketten på produkten.

Det finns också andra kommunikationsprotokoll så som WeMo och Thread. Men Zigbee och Z-Wave är för närvarande de mest stödda plattformarna, varför de också är mest rekommenderade.

 

  Z-Wave ZigBee
Räckvidd 30 m 12 m
Max enheter 232 65.000
Hastighet 100 kbps 40-250 kbps
Frekvenser 868.42/869.85 MHz
(Europa)
2.4GHz (global)
868Mhz (Europa)
Topologi Distribuerad Distribuerad
Krävs hubb Ja Ja

Slutsats

Det är mycket viktigt att förstå skillnader, fördelar och nackdelar med varje plattform. ZigBee och Z-Wave är båda stora på marknaden och det finns ingen klar vinnare. Faktum är att många av de smarta koordinatörerna stöder båda plattformarna och till och med flera ytterligare plattformar. Med andra ord kan man välja både ZigBee och Z-Wave.

Så vad ska jag köpa?

En utmärkt produkt som har protokollen ZigBee och Z-Wave samt WiFi Mesh-nätverk integrerat är Samsung SmartThingsSamsung SmartThings är den produkt som vi på ProffsIT rekommenderar samt installerar hos våra kunder.

 

Samsung SmartThings hubb

Samsung-smartthings

Dela inlägg

Liknande inlägg

Vad är mobil hotspot
Nätverk & WiFi

Vad är internetdelning?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt?

Google Betyg
4.9
js_loader