...

Ring oss

Trasig dator? 4 misstag som förstör din laptop

Trasig dator

Vanliga misstag som förstör din bärbara dator

Från att ha varit ett dyrt redskap för affärsmän så är den bärbara datorn idag något som finns i de flesta hemmen. Vi använder den till allt; surfa på nätet, shoppa, studera, se film och mycket annat. Bärbara datorer är idag så pass lätta och smidiga att de kan följa med överallt, från sängen till soffan och på resan. För att hjälpa dig undvika tråkiga överraskningar och dyra reparationskostnader går vi här igenom de vanligaste misstagen som användare gör med sina bärbara datorer – och hur du undviker dem så du slipper laga datorn.

Innehållsförteckning

Värmeskador dator
Mysigt? Inte för din bärbara dator

Att använda datorn på en felaktig yta

Visst kan det vara härligt att krypa ner i sängen med datorn och titta på Netflix. Tänk bara på att låta datorn ligga på en plan, styv yta – till exempel en frukostbricka eller större bok. Om datorn sjunker ner i en kudde, ett duntäcke eller andra mjuka material riskerar du att blockera datorns ventilationsöppningar. Ventilationen låter datorn ”andas” och suger in luft som kyler processorn, moderkortet och andra viktiga komponenter. Att blockera öppningarna kan orsaka skador på datorn som i värsta fall gör att datorn går sönder och måste repareras.

Värmeskador kräver i regel alltid datorreparation av din laptop, så försäkra alltid att datorn kan andas fritt under användning.

Vätskor är datorns största fiende

Var försiktig om du dricker kaffe eller någon annan dryck vid datorn. Även mindre spill på tangentbordet kan orsaka skador på datorns interna komponenter. Om olyckan ändå är framme är det viktigt att du stänger av datorn på en gång, för att förhindra kortslutningar. Om datorns batteri kan avlägsnas bör du dessutom göra det. Om din laptop har hamnat i en pöl av vätska är det extra viktigt att snabbt avlägsna den, eftersom vätskan då kan tränga in genom ventilationsutrymmenas håligheter och orsaka allvarliga skador.

Torka sedan av datorn med en torr trasa och låt den ligga upp och ner till dess den har torkat helt och hållet. Om du trots detta har problem med datorn, ring oss så att vi kan torka ut datorn ordentligt och eventuellt byta de skadade delarna.

Vätska bärbar dator
Råkade du spilla på datorn? Det är dags att stänga av den, koppla ur strömmen, ta bort batteriet och ställa den upp-och-ner.

Undvik att äta vid datorn

Det är inte ovanligt att man äter en macka vid datorn. Tänk bara på att inte låta smulor hamna på tangentbordet. I värsta fall kan de ramla in under tangenterna. Detta kan leda till att tangenterna inte fungerar som de ska – de kan bli ”sega”, ”knastra” eller i värsta fall sluta fungera helt. Då kan det vara läge för datorservice.

Rengör du datorn med en hårtork? Endast i kylläge

Det bästa är att helt enkelt undvika att äta i närheten av din bärbara dator. Om du ändå har fått smulor i tangentbordet så kan du göra rent det genom att vända datorn upp och ner och blåsa rent med tryckluft. Det säljs tryckluft på burk i välsorterade datorbutiker – men även hårtorken går bra, så länge som du kör den med kall luft.

Rengör barbar dator
Använd en dedikerad trasa eller en rengöringsduk

Rengör skärmen på rätt sätt

Som datortekniker ser vi tyvärr ofta laptops med repor eller andra skador på skärmarna, orsakat av felaktig rengöring. En bärbar dators skärm har en ytbehandling som motverkar reflektioner, som kan skadas av felaktiga rengöringsmedel – såsom fönsterputs eller alkohol. Dessa ska aldrig användas vid rengöring av bärbara datorer!

 

Rengör endast din skärm med en ren duk av mikrofiber fuktad med några droppar vatten. Det finns även speciella rengöringssprayer som är utvecklade för dataskärmar och som inte skadar den antireflektoriska ytan. Du hittar dessa i butiker som säljer datortillbehör. Var noga med att följa användarinstruktionerna.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Laga dator
Hårdvara

Ska jag laga min dator?

Flera kunder som ringer oss undrar om det är värt att laga datorn. De kanske säger att den bara kostade flera tusen och i sin frustration över olyckan är det lätt att tänka att det vore lättare att köpa en ny…

Köpa ny dator
Hårdvara

Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..

Google Betyg
4.9
js_loader