...

Ring oss

Vilken processor ska jag köpa? En nybörjarguide

Vilken processor köpa

En guide till processorn – datorns hjärna

Planerar du att köpa en ny dator? Då har du förmodligen stött på begreppen “processor”, “kärnor” och “klockfrekvenser”. Här ger vi dig en liten snabbkurs i vad dessa begrepp innebär, och reder ut vad man egentligen behöver tänka på när man investerar i en ny dator, eller en processor till hembygget.

Innehållsförteckning

Vad är en processor?

Datorns processor, som även förkortas CPU (Central Processing Unit), kan beskrivas som datorns “hjärna”. Det är processorn som står för alla de miljontals beräkningar som gör att datorn fungerar normalt. I processorn finns något som kallas processorns kärna, eller ”core” på engelska. Kärnan innehåller upp till hundratals miljoner transistorer, som kan ses som små strömbrytare. De har två lägen, av och på – eller ett och noll på dataspråk. Tillsammans kan de utföra ofattbara mängder beräkningar under extremt kort tid.

Processor design
Hundratals miljoner transistorer

Kärnor

Förr bestod processorerna av en kärna och gjorde bara en enda beräkning åt gången. För att kunna utföra parallella beräkningar behövde man därför lägga till fler processorer. Detta var en opraktisk och dyr lösning. Med tiden började man därför utveckla fler-kärniga processorer, vilket är standard idag. Under ett och samma ytterlager finns således två kärnor (Dual-core), tre kärnor (Triple-core), fyra kärnor (Quad-core), åtta kärnor (Octa-core) eller ännu fler – som alla kan samarbeta och dela upp jobbet mellan varandra.

Klockfrekvenser och temperaturer

Ett annat viktigt begrepp beträffande processorer är klockfrekvensen. Den mäts i Gigahertz, förkortat GHz, och sätter gränsen på hur snabbt processorns kärna kan utföra sina beräkningar. En högre klockfrekvens ger en snabbare processor, men genererar samtligt en högre temperatur. Höga temperaturer innebär inte bara en teknisk utmaning kring kylning och värmeavledning, utan de förkortar även processorns livslängd. Med flerkärniga processorer undviker man det problemet, eftersom flera långsammare processorer, som arbetar tillsammans, kan uppnå samma resultat som en enskild supersnabb processor – med en lägre temperatur.

Processor vattenkylning
Processor - Vattenkylning

Vad ska man köpa?

Det kan kännas förvirrande med kärnor, klockfrekvenser och andra tekniska termer. Många frestas att köpa det absolut bästa och snabbaste. Detta kan dock innebära slöseri med pengar, eftersom man ändå inte kommer utnyttja processorns fulla potential. Pengar i sjön helt enkelt.

Att öka antalet kärnor från en kärna upp till fyra kärnor kan ge en teoretisk prestandaökning på upp till 75%. Den praktiska ökningen blir dock i realiteten lägre. Anledningen är att många av de uppgifter vi använder datorn till inte kräver den typ av samkörning av flera applikationer samtidigt som flera processorer erbjuder. Utöver det så är många av dagens applikationer ännu inte optimerade för flerkärniga processorer, då de inte är utformade för att dela upp arbetet i ”trådar” (mindre oberoende uppgifter).

Om du däremot är en avancerad användare som kör flera olika program samtidigt i bakgrunden kan flera kärnor innebära en välkommen prestandaökning, men för vanliga användare är det i de allra flesta fallen en onödig investering.

Hur fungerar en CPU
Hur fungerar en CPU

Processorn, en del av helheten

Den här artikeln handlar om processorer, men trots detta vill vi påpeka att även RAM-minnet, grafikkortet och lagringen spelar en viktig roll för datorns prestanda. Människor som vill maxa sin dator och exempelvis bygga en kraftfull speldator investerar ofta i mer (och snabbare) RAM-minne, ett kraftfullt grafikkort och en snabb SSD-hårddisk. Dessa komponenter påverkar datorns prestanda på olika sätt och det är användarens behov som bestämmer hur mycket (eller hur lite) man behöver investera i dem.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Laga dator
Hårdvara

Ska jag laga min dator?

Flera kunder som ringer oss undrar om det är värt att laga datorn. De kanske säger att den bara kostade flera tusen och i sin frustration över olyckan är det lätt att tänka att det vore lättare att köpa en ny…

Google Betyg
4.9
js_loader