Klockfrekvens som mäts i Gigahertz (GHz) sätter gränsen på hur snabbt processorn kan utföra beräkningar. En högre klockfrekvens innebär att processorn kan behandla ett visst uppdrag snabbare.
Här skiljer man även mellan ”Base clock speed” och ”Boost clock speed”. ”Base clock speed” är hastigheten som processorn vanligtvis kör. ”Boost clock speed” innebär att processorn vid behov arbetar snabbare så länge som processorn är tillräckligt sval. Processorn behöver inte köra på ”Boost Speed” jämnt då höjer det din elräkning och generera extra värme.
En Core i5 8400 har exempelvis en klockfrekvens på 2.80 GHz, samt en ”Boost clock speed” på 4.0 GHz. En i5 8600 är, som det högre numret antyder, en högre prestanda på 3.1 GHz respektive 4.30 GHz. Själva ”åttan” i modellbeteckningen innebär att detta är den åttonde generationen av processortypen.
Det är dina behov som styr vad du bör välja. Om du vill ha en budgetdator för vanlig användning kan det räcka med en Core i5 8400, medan en person med högre krav kan välja en något högre modell för mer kraft. Prestandaskillnaden mellan 8400 och 8600 är dock inte lika dramatiskt som siffran efter ”i” (i3, i5, i7, i9) – men det gör ändå en viss skillnad.