...

Ring oss

Homeplug med Mesh (Powerline)

Homeplug med Mesh

Powerline-system (även kallat Homeplug-system) har existerat i flera år och det har nyligen dykt upp en helt ny generation av powerline-system som kombineras med Mesh-nätverk. Det innebär nya möjligheter och förbättringar. Med den nya generationen kan du bygga det kraftfullaste hemmanätverket någonsin. Powerline-paket med Mesh är enkelt att installera och ger en betydligt större räckvidd än vanliga homeplugs, vilket är tack vare Mesh-nätverket som medföljer.

Innehållsförteckning

Hur fungerar Homplug med Mesh?

Ett powerline-paket kommer med två eller fler enheter. Den har en inbyggd stickpropp (elkontakt) och en eller flera nätverksportar. I ett hushåll har man minst två powerlines. Den första är kopplad till en router och samtidigt sitter i eluttaget. Denna omvandlar nätverkssignaler från routern till radiosignaler som skickas ut i elkablarna i väggarna. Den andra powerlinen placeras i ett annat eluttag i samma hem, därifrån den omvandlar tillbaka radiosignalerna till internet. Det krävs inte någon sorts installation av drivrutiner eller konfiguration för datorerna, vilket beror på att omvandlingen som sker är transparent för datorer och andra apparater som är uppkopplade via nätet.

Och med den nya generationen av powerline-system medföljer även Mesh-nätverk vilket gör att man inte kan tappa signal medan man rör på sig i huset. Mesh-nätverket gör så att du alltid är kopplad till den starkaste accesspunkten i huset, vilket betyder att du alltid kommer ha snabbt internet.

Homeplug med Mesh diagram
Powerline adaptrar med integrerat Mesh-nätverk

Vad är ett Mesh-nätverk?

Mesh gör nätverket i hemmet mycket stabilare då de bygger på att man placerar ut flera enheter som fungerar som accesspunkter. Mesh blir då stabilare än andra lösningar för att accesspunkterna kan kommunicera med varandra. Och därav de alltid upp till accesspunkten med bäst signal. Signalen mellan varje accesspunkt är därav mycket snabbare och accesspunkterna kan skapa sitt egna WiFi-nätverk på den apparat du använder såsom dator, surfplatta eller mobil. Samtidigt så sänks inte hastigheten av nätverket oavsett var du än befinner dig i huset med Mesh-nätverk.

Mesh nätverk diagram
Accesspunkterna kommunicerar med varandra

Förbättrad WiFi räckvidd

Om du vill förbättra räckvidden på ditt WiFi kan du enkelt göra det med hjälp av powerline-system med Mesh. Mesh-nätverket förbättrar både räckvidden och hastigheten av nätverket, varför det är så populärt. Accesspunkterna i Mesh-nätverket behöver bara ett eluttag vilket gör det väldigt enkelt att installera och ger en längre WiFi-mottagning än de traditionella powerline-systemen.

Traditionellt nätverk vs Mesh-nätverk

Ett traditionellt nätverk har en huvudrouter som är kopplad till ett modem, vilket gör att internetet endast sprids runt ett visst område i huset. Internet blir ostabilare och långsammare med det traditionella systemet ju längre avståndet är. Men med ett Mesh-nätverk blir signaler stabilare, på grund av att accesspunkterna kommunicera med varandra. Därav kopplas apparaterna alltid upp till den accesspunkt med bäst signal. Därför är Mesh-nätverk mer effektivt och snabbare än det traditionella nätverket.

Mesh diagram
Skillnaden mellan traditionellt nätverk och Mesh

Fördelar med Homeplug med Mesh

Det finns flertal fördelar med den nya generationen. Med hjälp av detta system kan du enklare förbättra ditt WiFi och räckvidd genom nätverk via elnät och Mesh-nätverk. Mesh-nätverket ger redan en bättre räckvidd för sig själv så tillsammans med ett powerline-system är förbättringen ännu större. De kräver inte kablar eller stort arbete i huset för att använda dem. Istället kan man enkelt koppla in dem i vägguttag i hemmet, de är då redo att användas direkt. Alltså behöver man inte heller installera flera sladdar utan det räcker med den mjukvara man får i paketet vid beställning. Det här systemet är därför en väldigt elegant lösning och kräver inte mycket arbete eller tid.

Homeplug fungerar när andra alternativ misslyckas

Mesh-nätverk är även länkade mellan varandra via accesspunkterna och elnätet vilket gör att de kan arbeta genom stora väggar, långa avstånd och olika våningar. Alltså om du har din router på andra våningen av huset men vill få nätverkssignal ända ner till din källare, kan du installera det där systemet som tillåter dig att göra just det. Och du kommer även alltid vara kopplad till den starkaste accesspunkten oavsett var du befinner dig i huset.

En ny kraftfull produkt på marknaden

Nu finns det ett nytt Mesh-system med Powerline – TP-Link Deco P9.  Den har Föräldrakontroll och kan stödja upp till 100 enheter. Om du redan har Alexa hemma kan du till och med sätta på eller stänga av enheter genom röststyrning. Detta system har den nyaste tekniken som kombinerar Mesh och powerline, därför ger det snabbare och stabilare anslutning än andra lösningar. Framförallt om du bor i en stor villa eller i ett hus med tjocka väggar.

Hybrid mesh - TP-link Deco P9
Hybrid Mesh - TP-link Deco P9

Har du tröttnat på ditt WiFi? Ge inte upp än !
En WiFi expert med över 20 års erfarenhet
Ring Nu 076 770 09 90

Dela inlägg

Liknande inlägg

Vad är mobil hotspot
Nätverk & WiFi

Vad är internetdelning?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt?

Google Betyg
4.9
js_loader