Vad är Mesh-nätverk?

Vad är Mesh-nätverk?

 

Innehållsförteckning

  1. Hur fungerar Mesh nätverk?
  2. Vad är skillnaderna mellan vanligt WiFi och Mesh nätverk?
  3. Så vilket Mesh nätverk ska jag köpa?
  4. Var kan jag köpa Samsung SmartThings?

 

Hur fungerar Mesh nätverk?

Mesh-nätverk är den nyare och effektivare lösningen på trådlöst hemnätverk. Det ger bättre räckvidd, starkare signal, stabilare uppkoppling och snabb anslutning oavsett var du befinner dig i huset.

Mesh-nätverk bygger på att flera enheter (hubbar eller accesspunkter) placeras ut i hemmet. En router som är kopplad till ett modem fördelar signalen lika till alla olika Mesh-enheter, vilket bidrar till ett stabilt WiFi i hela hemmet. Anledningen till att Mesh blir stabilare än den traditionella nätverkslösningen är då hubbarna kan kommunicera med varandra och gör att din dator, surfplatta eller telefon använder den hubben med bäst signal.

 

WiFi-Network
WiFi-räckvidd med endast en huvudrouter

 

Vad är skillnaderna mellan vanligt WiFi och Mesh nätverk?

Skillnaden i det traditionella nätverkssystemet är att man har en huvudrouter kopplat till ett modem där internet endast sprids runt själva huvudroutern. Signalförstärkare används för att förlänga räckvidden från huvudroutern. Problemet med detta system är att internet blir svagare och hastigheten långsammare ju längre bort från huvudroutern man kommer. Därtill kommunicerar inte signalförstärkarna med varandra.

 

Detta blir ett problem då din apparat (dator, surfplatta eller telefon) inte kopplar upp på signalförstärkaren med bäst WiFi och internet blir långsamt. Mesh-nätverk har utvecklats för att slippa alla dessa problem som folk upplever med traditionella nätverket. I Mesh-nätverk är signalen mellan varje hubb snabb och hubbarna skapar sitt egna WiFi-nätverk som din dator, surfplatta eller telefon automatiskt kopplar upp på. Hastigheten sänks inte oavsett var i hemmet du befinner dig.

 

Den mest populära fördelen med Mesh-nätverk är att det ger en mycket längre räckvidd än en traditionell router. Enheterna (även kallade hubbar) i Mesh-nätverket behöver endast ett eluttag, vilket gör det lätt att placera ut dem i hemmet.

 

Mesh-nätverk
Skillnaden mellan traditionellt nätverk och Mesh-nätverk

 

Så vilket Mesh nätverk ska jag köpa?

Det finns många Mesh-system på marknaden med olika prisnivåer, olika antal routerenheter och olika funktioner.
Vi rekommenderar och installerar Samsung SmartThings till våra kunder då det utgör grunden för att skapa sitt egna “smart-house”, tex. för att ha röstsyrning av gardiner, lampor eller dörrlås.

 

Samsung SmartThings är ett Mesh-nätverkssystem för IoT (Internet of Things) som används vid uppbyggnad av “smart-house”.  I Samsung SmartThings finns en inbyggd “smart-hubb”, vilket gör att man kan ansluta ett oändligt antal IoT-enheter.

 

Samsung SmartThings kommunicerar med alla ZigBee eller Z-Wave-enheter (två protokoll som används för styrning av smarta prylar). Det betyder att du inte behöver köpa separata smart-hubbar, då de redan är inbyggda i SmartThings routerenheten. Du kan när som helst lägga till prylar i ditt Mesh-system och på så sätt gradvis bygga upp ditt smarta-hem.

 

Var kan jag köpa Samsung SmartThings?

ProffsIT har redan hittat åt er bäst pris för Samsung SmartThings hos Amazon UK:

 

Samsung SmartThings
Samsung SmartThings

 

Vad är ZigBee och Z-Wave egentligen? Läs mer här

Homeplug (Powerline) med Mesh – Hur fungerar det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.