Ring oss

Vad är ett Mesh-nätverk?

Mesh

Innehållsförteckning

Hur fungerar Mesh nätverk?

Mesh-nätverk är den nyare och effektivare lösningen på trådlöst hemnätverk. Det ger bättre räckvidd, starkare signal, stabilare uppkoppling och snabb anslutning oavsett var du befinner dig i huset.
Mesh-nätverk bygger på att flera routerenheter (el. noder) placeras ut i hemmet. En router som är kopplad till ett modem fördelar signalen lika till alla olika routerenheter, vilket bidrar till ett stabilt WiFi i hela hemmet. Anledningen till att Mesh blir stabilare än den traditionella nätverkslösningen är då routerenheterna kan kommunicera med varandra och gör att din dator, surfplatta eller telefon använder den routerenheten (nod) med bäst signal.

WiFi Mesh nätverk
WiFi-räckvidd med endast en huvudrouter

Vad är det som skiljer mellan traditionellt och Mesh-nätverk?

Skillnaden i det traditionella nätverkssystemet är att man har en huvudrouter kopplat till ett modem där internet endast sprids runt själva huvudroutern. Signalförstärkare används för att förlänga räckvidden från huvudroutern. Problemet med detta system är att internet blir svagare och hastigheten långsammare ju längre bort från huvudroutern man kommer. Därtill kommunicerar inte signalförstärkarna med varandra. Detta blir ett problem då din enhet (dator, surfplatta eller mobiltelefon) inte kopplar upp på signalförstärkaren med bäst WiFi och internet blir långsamt. Mesh-nätverk har utvecklats för att slippa alla dessa problem som folk upplever med traditionella nätverket. I Mesh-nätverk är signalen mellan varje routerenhet (nod) snabb och routerenheterna skapar sitt egna WiFi-nätverk som din dator, surfplatta eller mobiltelefon automatiskt kopplar upp på. Hastigheten sänks inte oavsett var i hemmet du befinner dig.

Den mest populära fördelen med Mesh-nätverk är att det ger en mycket längre räckvidd än en traditionell router. Routerenheterna i Mesh-nätverket behöver endast ett eluttag, vilket gör det lätt att placera ut dem i hemmet.

Mesh nätverk
Skillnaden mellan traditionellt nätverk och Mesh-nätverk

Så vilket Mesh-nätverk ska jag köpa?

Det finns många Mesh-system på marknaden med olika prisnivåer, olika antal routerenheter och olika funktioner.

Uppdaterat 2021/04/24
Det är blivit TP-link Deco Mesh serie som vår senaste vinnare. Både Deco P9 hybrid och Deco M9 plus är fantastiska. Till skillnad från Deco M9 plus använder Deco P9 även elnätet som en backhaul. Det innebär att Deco P9 hybrid i princip är Mesh med Powerline vilket framför ett ännu stabilare och snabbare internet.

Utöver detta är det väldigt enkelt att installera dem med den dedikerade Deco appen. I Appen finns det också många funktioner och inställningar för att optimera och konfigurera Mesh systemet. Till exempel går det även att blockera en viss apparat från nätet eller att aktivera en föräldrakontroll om det finns barn hemma. 

 

TP-link Deco P9
Den nya herren – TP-link Deco P9

Vi rekommenderar också om Samsung SmartThings till våra kunder då det utgör grunden för att skapa sitt egna “smart-house”, tex. för att ha röststyrning av gardiner, lampor eller dörrlås.

Samsung SmartThings är ett Mesh-nätverkssystem för IoT (Internet of Things) som används vid uppbyggnad av “smart-house”.  I Samsung SmartThings finns en inbyggd “smart-hubb”, vilket gör att man kan ansluta ett oändligt antal IoT-enheter.

Samsung SmartThings kommunicerar med alla ZigBee eller Z-Wave-enheter (två protokoll som används för styrning av smarta prylar). Det betyder att du inte behöver köpa separata smart-hubbar, då de redan är inbyggda i SmartThings routerenheten (nod). Du kan när som helst lägga till prylar i ditt Mesh-system och på så sätt gradvis bygga upp ditt smarta-hem.

Var kan jag köpa Samsung SmartThings?

ProffsIT har redan hittat åt er bäst pris för Samsung SmartThings hos Amazon UK:

 

Samsung-smartthings
Samsung SmartThings

Dela inlägg

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Liknande inlägg

Intel processor
Hårdvara
Intel Processor – Den ultimata guiden

I den här artikeln beskriver vi processorer från Intel och diskuterar skillnaderna mellan processorerna Intel Core i3, Core i5, Core i7 samt Intel Core i9.

Köp ny dator
Hårdvara
Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..