...

Ring oss

Vad är Mesh-nätverk?

Mesh-network

Innehållsförteckning

Hur fungerar Mesh nätverk?

Mesh-nätverk är den nyare och effektivare lösningen på trådlöst hemnätverk. Det ger bättre räckvidd, starkare signal, stabilare uppkoppling och snabb anslutning oavsett var du befinner dig i huset.
Mesh-nätverk bygger på att flera routerenheter (el. noder) placeras ut i hemmet. En router som är kopplad till ett modem fördelar signalen lika till alla olika routerenheter, vilket bidrar till ett stabilt WiFi i hela hemmet. Anledningen till att Mesh blir stabilare än den traditionella nätverkslösningen är då routerenheterna kan kommunicera med varandra och gör att din dator, surfplatta eller telefon använder den routerenheten (nod) med bäst signal.

WiFi Mesh nätverk
WiFi-räckvidd med endast en huvudrouter

Vad är det som skiljer mellan traditionellt och Mesh-nätverk?

Skillnaden i det traditionella nätverkssystemet är att man har en huvudrouter kopplat till ett modem där internet endast sprids runt själva huvudroutern. Signalförstärkare används för att förlänga räckvidden från huvudroutern. Problemet med detta system är att internet blir svagare och hastigheten långsammare ju längre bort från huvudroutern man kommer. Därtill kommunicerar inte signalförstärkarna med varandra. Detta blir ett problem då din enhet (dator, surfplatta eller mobiltelefon) inte kopplar upp på signalförstärkaren med bäst WiFi och internet blir långsamt. Mesh-nätverk har utvecklats för att slippa alla dessa problem som folk upplever med traditionella nätverket. I Mesh-nätverk är signalen mellan varje routerenhet (nod) snabb och routerenheterna skapar sitt egna WiFi-nätverk som din dator, surfplatta eller mobiltelefon automatiskt kopplar upp på. Hastigheten sänks inte oavsett var i hemmet du befinner dig.

Den mest populära fördelen med Mesh-nätverk är att det ger en mycket längre räckvidd än en traditionell router. Routerenheterna i Mesh-nätverket behöver endast ett eluttag, vilket gör det lätt att placera ut dem i hemmet.

Mesh nätverk
Skillnaden mellan traditionellt nätverk och Mesh-nätverk

Fördelar med Mesh-nätverk

1. Flexibilitet

Ett mesh-nätverk möjliggör hög flexibilitet i konfiguration och hantering av förändringar i nätverket. Det kan anpassa sig till förändringar i nätverksstrukturen eller omgivande förhållanden och erbjuda avancerad och flexibel kommunikation.

2. Motståndskraft mot fel

Tack vare ett mesh-nätverk, om en viss punkt i nätverket misslyckas eller blir blockerad, kan information fortfarande vara tillgänglig och skickas på andra sätt. Förmågan att hantera fel och fortsätta kommunicera även vid infrastrukturfel är en betydande fördel för mesh-systemet.

3. Hantering av hög belastning

Mesh-nätverket erbjuder möjlighet att hantera hög kommunikationsbelastning. Systemet är organiserat på ett sätt som möjliggör delad kommunikationsbelastning mellan flera användare och hjälper på så sätt att undvika överbelastning på routrar (åtkomstpunkter eller noder).

4. Autonomi

Mesh-nätverket ger användarna autonomi. Varje enhet i nätverket deltar i uppdelning och delning av information, och det finns ingen central punkt eller centraliserad administration som krävs. Det möjliggör effektivare kommunikation och ger användarna maximal autonomi över nätverkets användning och hantering.

5. Många anslutningar

I ett mesh-nätverk är varje enhet ansluten till flera andra enheter i nätverket. Det möjliggör effektiv och snabb kommunikation mellan enheter som befinner sig nära varandra. Dessutom finns möjligheten att överföra information från enhet till enhet om direktanslutning till mesh-systemets routrar inte är tillgänglig.

Mesh

Så vilket Mesh-nätverk ska jag köpa?

Det finns många Mesh-system på marknaden med olika prisnivåer, olika antal routerenheter och olika funktioner.

Uppdaterat 2022/04/15
Det är blivit TP-link Deco Mesh serie som vår senaste vinnare. Både Deco P9 hybrid och Deco M9 plus är fantastiska. Till skillnad från Deco M9 plus använder Deco P9 även elnätet som en backhaul. Det innebär att Deco P9 hybrid i princip är Mesh med Powerline vilket framför ett ännu stabilare och snabbare internet.

Utöver detta är det väldigt enkelt att installera dem med den dedikerade Deco appen. I Appen finns det också många funktioner och inställningar för att optimera och konfigurera Mesh systemet. Till exempel går det även att blockera en viss apparat från nätet eller att aktivera en föräldrakontroll om det finns barn hemma.

Hybrid mesh - TP-link Deco P9
Den nya herren - TP-link Deco P9: Hybrid Mesh

Dela inlägg

Liknande inlägg

Vad är mobil hotspot
Nätverk & WiFi

Vad är internetdelning?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt?

Google Betyg
4.9
js_loader