...

Ring oss

Behöver du datatekniker? 5 tips på hur du väljer rätt

Datatekniker

Du får inte anlita en datatekniker förrän du läser detta

I takt med att våra hem blir allt mer uppkopplade ökar även behovet av kompetent datatekniker. Oavsett om du behöver laga din dator eller vill optimera ditt trådlösa nätverk, så finns hjälpen bara ett telefonsamtal bort.

Men tyvärr finns det ett antal fällor att se upp för. Det är av högsta vikt att reparatören är kompetent och erfaren. Trots detta väljer många företag att skicka ut personer som är exakt motsatsen till detta. Här tittar vi närmare på saker man bör tänka på innan man ringer en firma för datasupport i hemmet.

Innehållsförteckning

Hur kompetent är datateknikern som lagar din dator?

Att laga en dator är ett jobb för professionella, yrkeskunniga personer. En undermåligt utförd reparation kan i värsta fall leda till förlorad data och ännu mer problem. Tyvärr anlitar många supportföretag studenter och ungdomar som ”datatekniker”, varav ytterst få har någon djupare kunskap inom ämnet. Ingen av oss hade velat se en läkarstudent med skalpellen i handen när man ligger på operationsbordet. På samma sätt bör man försäkra att teknikern verkligen är erfaren och kompetent innan man låter dem ”operera” på hemmets dator.

Behöver datatekniker
Att laga en dator är inte ett jobb för amatörer

Att optimera ett WiFi-nätverk är ingen barnlek

För att skapa ett stabilt, välfungerande och snabbt WiFi-nätverk i större byggnader krävs utbildade nätverkstekniker. Tekniken för trådlösa nätverk uppdateras ständigt, närapå varje månad. En student eller någon med allmän datakunskap har ofta inte specialistkunskapen som krävs för att få jobbet gjort. Därför anlitar hushåll med krav på stabilitet och kvalitet endast specialiserade nätverkstekniker, som vet hur nätverk fungerar. Inte bara hur man kopplar in en router.

Anlita en heltidstekniker och inte en amatör

IT-problem är en bred term. Många problem består ofta av flera olika mindre problem som alla måste lösas ordentligt. Därför behövs en datatekniker som ser helhetsbilden och kan laga alla problem och alla datorer. Som vet hur allting i hela kedjan, från router, till dator och WiFi-nätverket hänger ihop och hur man felsöker inom systemets samtliga delar. En person som kan lösa 100% av dina problem, inte bara merparten.

Dina bilder är viktiga - Riskera dem inte

För detta krävs en person som är datatekniker på heltid. En passionerad, utbildad expert som brinner för jobbet. Tyvärr tvingas många kunder anlita ytterligare en tekniker efter att de redan har haft en oerfaren tekniker hemma hos sig som råkat ta bort alla bilderna eller inte lyckats åtgärda problemet- vilket leder onödiga merkostnader. Nästa gång du ringer och bokar en tekniker – fråga om de kommer skicka en student, eller en heltidsanställd dataexpert med mångårig erfarenhet, så att du får rätt service redan vid första besöket.

Amatör datatekniker
Undvik en oerfaren datatekniker

Kontrollera certifikaten, ställ frågor och läs omdömen

Många företag påstår att de endast anställer ”certifierade datatekniker”. Men vem är det egentligen som delar ut de här certifikaten? Ofta är det företagen själva. Ja, du läste rätt – företagen ”certifierar” sina egna anställda, och använder sedan detta som försäljningsargument. Detta är som att besöka en läkare som har certifierat sig själv! Slutligen vill vi betona vikten av att göra efterforskningar och läsa omdömen på internet.

Här kan du se hur det gick för Alf Håkansson som skrev en recension på ett utav databolagen med över 100 anställda:

Kundtjänst återkopplar aldrig.
Ej komponenta tekniker
Monterade utrustning helt felaktigt.
Går ej att få kompensation från detta fake företag.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Köpa ny dator
Hårdvara

Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..

Google Betyg
4.9
js_loader