...

Ring oss

Vad är internetdelning?

Vad är mobil hotspot

Krånglar det vanliga bredbandet?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt? Idag är nästan alla beroende av internet, framförallt under Corona-tid. Vi behöver i själva verket internet för att: köpa mat online, betala räkningar, läsa nyheter, lyssna på musik, prata med släktingar och vänner, hålla koll på väder, spela dataspel, leta efter ett hus, studera och göra läxor, boka en tid hos läkaren, förnya recept m.m.

Innehållsförteckning

4G-router och dess användningar

Men vad gör vi om bredbandet slutar fungera?

I varje elektronikaffär kan man hitta ett 4G-modem med integrerad WiFi-router (även kallad 4G-router). Den här apparaten kopplar upp till nätet via 4G som din smartmobil. Precis som i din mobil krävs även i 4G-routern ett SIM-kort. Routern har egen plats eller en liten bricka precis som alla mobiler har för att sätta in SIM-kortet.

Med en 4G-router kan du njuta av ett mobilt bredband. Perfekt som en reservenhet när det vanliga bredbandet är nere. Dessutom kan man använda den på semestern i sommarstugan, husbilen, på campingplatsen och även på båten.

Internetdelning 4g-router

Funktioner av internetdelning

4G-routrar kan koppla upp till antingen 4G LTE nätverk eller 3G (om router har stöd för 3G). De flesta routrar har också stöd för Dual-Band, dvs båda frekvensbanden 2.4GHz och 5GHz. Om man behöver lite mer avancerade funktioner då finns det också routrar som är utrustade även med föräldrakontroll, VPN och inbyggd molnlagring.

Utöver att dela ut signalen via WiFi, delar många 4G-routrar nätet genom LAN-portar. Då kan man koppla in en dator till routern med en nätverkskabel. Det är praktiskt ifall WiFi-kortet i datorn är trasigt eller om det inte alls finns WiFi-kort i datorn.

Om man inte har tillgång till ström så finns det till och med 4G-routrar som kan köra på ett inbyggt batteri. På det sättet kan man omvandla 4G-routern till en WiFi accesspunkt var som helst, även mitt i skogen.

Installation av internetdelning på en router

Routern är väldigt lätt att installera med Plug-n-Surf

  1. Sätt i 4G SIM-kortet (eller mini-SIM-kort).
  2. Sätt på routern, den ska ansluta automatiskt till rätt mobilnät.
  3. Öppna din webbläsare (t.ex. Google Chrome) och följ instruktionerna. Där ska du konfigurera WiFi-namnet och ett WiFi-lösenord för att kunna koppla upp till routern från dina apparater.
  4. Sedan på din mobil, surfplatta eller laptop väljer du WiFi nätet som du konfigurerade förut och anger dess lösenord.
4g wifi router installation
Sätt i 4G SIM-kortet (eller mini-SIM-kort)

Vilken 4G-router ska jag köpa?

För det första är det viktigt att påminna sig om att SIM-kort inte medföljer. Du får skaffa ett från någon 4G operatör som finns på marknaden.

Som ovan beskrivits har olika 4G-routrar olika funktioner. Dessutom finns det också en skillnad på deras hastigheter, däremot är det mycket viktigt att förstå att 4G-anslutning är inte lika snabb som bredbandet hemma. Exempelvis om det står på 4G-routen 1900 Mbps är dataöverföringshastighet upp till 1900 Mbps och inte exakt 1900 Mbps. Internet-hastigheten är beroende på flera parametrar och routerns högsta angivna dataöverföringshastighet är bara en av dem.

Så innan du köper en 4G-router behöver du ställa några frågor för dig själv. Vilka funktioner är nödvändiga för dig och vilka är onödiga? Behöver du verkligen köpa en med ett batteri om du endast vill ha den som en reservrouter? Behöver du köpa den snabbaste enheten som finns i butiken för att placera den i sommarstugan, trots att du där inte kan få mer än 5 Mbit/s när du surfar på din mobil? Här kan du kolla hastigheten.

Internetdelning - Sammanfattning

Just nu är nätet plötsligt nere men vi måste ändå kunna koppla upp till internet igen. Hur klarar vi av detta? Finns det någonting annat som vi kan göra nu?
Egentligen finns det en snabb och enkel lösning som inte kräver en till apparat. Vi utgår från att alla har en smarttelefon med 4G anslutning, annars kan du hoppa över där här stycket.

I alla smartmobiler, oavsett om det är en iPhone eller en Android, finns det någonting som kallas för Internetdelning (på iPhone) eller Mobil hotspot (på Android). Allt du behöver göra för att komma igång är att gå till inställningarna på smarttelefonen, söka efter Internetdelning eller Mobil hotspot och aktivera det.

Kom ihåg att när Internetdelning är igång så förbrukar du snabbare ditt mobila bredband. Utöver detta tar Internetdelning mycket batteri av telefonen.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Mesh-network
Nätverk & WiFi

Vad är Mesh-nätverk?

Mesh-nätverk är den nyare och effektivare lösningen på trådlöst hemnätverk. Det ger bättre räckvidd, starkare signal, stabilare uppkoppling och snabb anslutning oavsett var du befinner dig i huset. Mesh-nätverk…

Google Betyg
4.9
js_loader