...

Ring oss

Vad är NAS?

Vad är NAS

Backup med NAS

En vanlig fråga vi får handlar om hur man på bästa sätt gör backup hemma eller på kontoret.
I detta inlägg vill vi berätta för er om NAS-lösning (Network Attached Storage). Vad är NAS och är det bra för backup?

Innehållsförteckning

NAS - En central enhet som ansvarar för backup

Kort sagt, NAS-enheter är hårddiskar som är anslutna till ett nätverk.
Att koppla en extern hårddisk till en dator för att öka lagringsutrymme är inte ett dåligt alternativ, fast den kan bara vara ansluten till en dator i taget. En NAS-backup är ansluten till hela nätverket, vilket innebär att den kan nås av ett valfritt antal datorer, så länge som de är i samma nätverk.

NAS Backup
ZyXEL NAS326 NAS – En bra backup-lösning till rimligt pris

Viktiga Funktioner hos NAS

Nätverksansluten lagring (NAS) erbjuder ett antal karakteristiska funktioner som gör det till en mångsidig och effektiv lagringslösning i olika datamiljöer. Att förstå dessa viktiga funktioner är avgörande för privatpersoner och företag som strävar efter att optimera sin datahantering.

1. Centraliserad Lagring

NAS tillhandahåller en centraliserad lagringsplats som är tillgänglig över ett nätverk. Denna centraliserade metod förenklar datahantering genom att låta användare lagra och hämta data från en enda, lättillgänglig plats. Det främjar organisering och eliminerar behovet av utspridd lagring över olika enheter.

2. Nätverksanslutning

En av de definierande egenskaperna hos NAS är dess sömlösa integration i lokala nätverk (LAN) eller vidsträckta nätverk (WAN). Det möjliggör att flera användare eller enheter kan ansluta till NAS samtidigt, vilket främjar samarbetsmiljöer och strömlinjeformad datadelning.

3. Användarhantering och Åtkomstkontroll

NAS-system inkluderar vanligtvis robusta funktioner för användarhantering och åtkomstkontroll. Administratörer kan definiera användarrättigheter och begränsa eller bevilja åtkomst till specifika mappar eller filer. Det förbättrar säkerheten och säkerställer att känslig data bara är tillgänglig för auktoriserad personal.

4. Fil Delning och Samarbete

NAS underlättar enkel och effektiv fil delning mellan användare inom ett nätverk. Oavsett om det är för ett litet hemnätverk eller en stor företagsmiljö främjar NAS samarbete genom att låta användare dela, redigera och få åtkomst till filer i realtid. Det är särskilt fördelaktigt för team som arbetar med gemensamma projekt.

5. Data Redundans och Säkerhetskopiering (RAID)

NAS inkluderar ofta konfigurationer som RAID (Redundant Array of Independent Disks), vilket ger dataredundans och skydd mot hårddiskfel. Det säkerställer att även vid hårdvaruhaveri förblir data intakt. Dessutom stöder NAS-system vanligtvis automatiska säkerhetskopieringsfunktioner, vilket möjliggör schemalagda regelbundna säkerhetskopieringar av kritisk data.

6. Fjärråtkomst

Många NAS-system erbjuder fjärråtkomstmöjligheter, vilket låter användare ansluta till sin lagringsenhet var som helst med en internetanslutning. Denna funktion är värdefull för personer som behöver få åtkomst till filer eller dokument när de är borta från den fysiska platsen för NAS och ökar flexibiliteten och produktiviteten.

Att förstå dessa viktiga funktioner belyser anpassningsförmågan och effektiviteten hos NAS som en lagringslösning. Oavsett om det är för personligt bruk, små företag eller stora företag förändrar den centraliserade och nätverksanslutna naturen hos NAS sättet data lagras, hämtas och delas på.
NAS vs server

NAS vs. Traditionell Lagring

Att jämföra NAS (Nätverksansluten Lagring) med traditionell lagring är avgörande för att förstå vilken lagringslösning som passar bäst för olika användningsscenarier. Här utforskar vi de viktigaste aspekterna av denna jämförelse för att belysa skillnaderna mellan NAS och traditionell lagring.

1. Lokaliserad vs Centraliserad Hantering

Traditionell lagring är ofta lokaliserad på enskilda enheter, som hårddiskar eller SSD-enheter anslutna direkt till en dator eller server. Å andra sidan erbjuder NAS en centraliserad plats för lagring som är tillgänglig över nätverket. Detta gör det enkelt att organisera och hantera data från en enda punkt.

2. Flexibilitet och Skalbarhet

NAS-system är känt för sin flexibilitet och skalbarhet. Användare kan enkelt utöka lagringskapaciteten genom att lägga till nya hårddiskar i NAS-enheten. Traditionell lagring kan vara mindre flexibel och kräver ibland manuell omkonfigurering för att utöka kapaciteten.

3. Kostnadseffektivitet

Traditionell lagring kan initialt verka mer kostnadseffektiv för mindre lagringsbehov. Men när det gäller att hantera stora mängder data och möjliggöra enkel skalbarhet kan NAS erbjuda långsiktigt värde och minska totala ägandekostnader över tiden.

4. Delning och Åtkomst via Nätverket

En viktig differentiator är förmågan att dela och komma åt data över nätverket. Med traditionell lagring är filer ofta begränsade till enheten där de lagras. NAS möjliggör enkel delning och åtkomst av data från flera enheter över nätverket, vilket främjar samarbete och effektivitet.

5. Säkerhet och Åtkomstkontroll

Traditionell lagring kan kräva separat implementering av säkerhetsåtgärder på varje enhet. NAS integrerar vanligtvis avancerade säkerhetsfunktioner, inklusive användarautentisering och åtkomstkontroll, vilket ger en mer enhetlig och centraliserad säkerhetslösning.

6. Hårdvaruhantering och Underhåll

Traditionell lagring kräver vanligtvis mer hands-on hantering, särskilt när det gäller säkerhetskopiering och underhåll. NAS erbjuder ofta automatiserade processer för säkerhetskopiering och underhåll, vilket minskar kraven på användarintervention.

7. Prestanda och Snabb Åtkomst

Traditionell lagring kan vara mer lämpad för vissa prestandaintensiva uppgifter som kräver snabb åtkomst till data. Å andra sidan erbjuder NAS konkurrenskraftiga prestanda för många användningsscenarier och har fördelen av enklare nätverksåtkomst.
Windows server backup till NAS
Windows server backup till NAS

Vad är NAS - Sammanfattning

Genom att förstå dessa aspekter blir det tydligt att valet mellan NAS och traditionell lagring beror på specifika behov och användningsscenarier. NAS excellerar särskilt i miljöer där delning, centralisering och nätverksåtkomst är av högsta vikt, medan traditionell lagring kan vara mer passande för vissa prestandakrävande applikationer och mindre nätverksrelaterade användningar.

Behöver du hjälp?

Dela inlägg

Liknande inlägg

Vad är mobil hotspot
Nätverk & WiFi

Vad är internetdelning?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt?

Måste man ha antivirusprogram?
Skydd & Säkerhet

Måste man ha antivirusprogram?

Det finns många antivirus program på marknaden, en del gratis och en del som kostar pengar. Vi som en datatekniker rekommenderar att man ska investera lite pengar och köpa antivirus program som uppfyller…

Google Betyg
4.9
js_loader