...

Ring oss

Vad är bäst 2,4 GHz eller 5 GHz?

Vad är bäst 2,4 GHz eller 5 GHz?

Vad är skillnaderna mellan 2,4 GHz och 5 GHz trådlösa frekvenser?

De huvudsakliga skillnaderna mellan de olika trådlösa frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz är deras intervall och bandbredd. Om vi börjar med 5 GHz så erbjuder den snabbare överföringshastigheter vid kortare avstånd. Frekvensen 2,4 GHz fungerar precis tvärtom och erbjuder en högre täckning vid längre avstånd. Dock blir hastigheten långsammare på grund av det. Så kanske svaret till frågan vad är bäst 2,4 GHz eller 5GHz är inte så enkelt.

 

Nedan beskriver vi mer detaljerat de olika skillnaderna mellan olika frekvenser samt ger förslag på hur du väljer just den frekvens som passar dina behov.

en WiFi-router

Innehållsförteckning

WiFi Räckvidd

Vid de flesta överföringssituationer så betyder det att ju högre frekvensen är för en specifik trådlös signal, desto mer kommer dess räckvidd att förkortas. Det huvudsakliga skälet till just detta är att högre frekvenssignaler sällan har tillräckligt med kraft för att tränga igenom solida material så som betongväggar och golv jämfört med lägre frekvenssignaler.

WiFi räckvidd

Stabilitet

Stabiliteten på 5 GHz är möjligtvis inte lika bra som vid 2,4 GHz eftersom själva signalen/täckningen tenderar att vara betydligt kortare. Då signalen är kortare så löper man större risk för oförutsedda och slumpmässiga bortkopplingar. Detta kan oftast uppstå när du rör på dig eller råkar befinna dig på en plats där WiFi-signalen är svag.

Bandbredd

Högre frekvenser gör det möjligt att överföra data snabbare vilket i tekniska sammanhang definieras som bandbredd. Ju högre bandbredd du har desto snabbare kommer du att kunna ladda ner och samtidigt ladda upp filer. Tjänster som kräver en hög bandbredd såsom IPTV, Apple TVGoogle Chromecast osv. kommer att fungera mycket bättre och smidigare än vad som vore fallet vid lägre bandbredd. Just därför så dominerar 5 GHz när det kommer till bandbredd eftersom det erbjuder snabbare överföring av data jämfört med den långsammare 2,4 GHz.

Bandbredd

Interferens

Det finns idag ett oändligt antal enheter som använder sig av endast 2,4 GHz frekvens. Just på grund av det så kan det ske överbelastningar vid vissa givna tidpunkter eftersom samma enheter försöker använda exakt samma radioutrymme. Just 5 GHz har hela 23 kanaler som erbjuds jämfört med 2,4 GHz som endast kan stoltsera med 3 ynka kanaler!

Överbelastning och olika typer av störningar kan påverka överföringarna och sänka deras hastighet. Några av de enheter som man vet ofta orsakar störningar på dataöverföringar tenderar att vara följande:

  1. Mikrovågor
  2. Mobiltelefoner
  3. Övervakningsutrustning
  4. Garageportöppnare
  5. Inkopplad trådlös mus (Really?? Yes, trådlösa möss kan påverka WiFi rätt drastiskt)
  6. Högtalare placerade precis vid accesspunkten/hubben
Wave interference
Våginterferens påverkar WiFi-prestanda

Bör jag välja 2,4 GHz eller 5 GHz?

Vilken av dessa två frekvenser som du ska välja beror på själva ändamålet samt i vilka sammanhang du önskar nyttja dessa. Du behöver ställa dig ett antal frågor för att kunna reda ut vad just du ska välja för dina specifika behov. Följande påståenden har konstruerats för att hjälpa dig att välja rätt:

  1. Om du önskar snabba överföringshastigheter under alla omständigheter så är 5 GHz det du ska välja.
  2. Om du anser att en högre räckvidd är mer viktigare än maximal överföringshastighet då är 2,4 GHz det du ska välja.
  3. Om du för närvarande har ett stort antal enheter som använder sig av 2,4 GHz och om dessa upplever problem med interferensen eller misslyckade anslutningar så är nog 5 GHz som du ska välja.
  4. Om enheterna som är anslutna till WiFi ofta kopplas upp och ner till WiFi kan det innebära att signalen är för kort. I sådana fall kan 2,4 GHz vara lämpligare än 5 GHz för att få stabilare nätverk.
2.4 eller 5
2,4 GHz eller 5 GHz?

2,4 GHz eller 5 GHz? - Sammanfattning

Som du förstår så är skillnaderna mellan 2,4 GHz och 5 GHz ganska uppenbara. När du ska bestämma dig för vilken av dessa två som du ska välja så beror det helt och hållet på dina specifika behov och användningsområden.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Vad är mobil hotspot

Vad är internetdelning?

Krånglar det vanliga bredbandet? Kopplas det upp och ner hela tiden? Upplever du också en instabil anslutning som stör när du är mitt uppe i någonting viktigt?

Google Betyg
4.9
js_loader