Ring oss

Ska jag laga min trasiga dator?

Laga dator

Ska jag laga datorn eller köpa ny?

Flera kunder som ringer oss undrar om det är värt att laga en ”förstörd” dator. De kan säga att datorn bara kostade några tusen och i sin frustration över olyckan är det lätt att tänka att det vore lättare att köpa en ny dator istället för att laga.

Innehållsförteckning

Ibland är det inte lönsamt att laga datorn

Om man bara använder datorn för att surfa på internet och läsa mail och har lätt för att lägga ut 5000-10000 kr på en ny dator, så förstår vi att det kan vara värt priset att slippa fundera mer över saken, men vi har en annan uppfattning:
Din dator kostade dig några tusen när du köpte den.

Laga trasig dator
Din dator passar dig som en kostym av en skräddare

Det är även miljövänligt att laga datorn

Att laga din dator kan kosta några hundra till några tusen om det är något allvarligt. Men precis som du klackar om ett par favoritskor eller låter skräddaren sy om favoritplaggen så kan en välskött dator tjäna dig under många år framöver. Den behöver inte slitas ut och slängas. Det är både mer ekonomiskt och miljövänligt.

Kan du tänka dig hur mycket elektroniskt avfall (även kallad E-avfall) vi genererar? Vart går det? Vi genererar ca 35 miljoner ton elektroniskt avfall varje år världen över. Det är som att kasta 700 bärbara datorer varje sekund. 

Vissa hävdar att detta inte blir ett problem om man återvinner materialet. Dock går det bara att återvinna  12,5% av E-avfallet.

Fixa datorn och gör den snabbare

Det går att reparera din gamla dator och du bryr dig om miljön men måste köpa en snabbare dator, vad gör du då?

Datorvärlden går framåt i en svindlande takt. Det som inte har utvecklats förrän de senaste åren är hårddisken som har skapat en flaskhals, jämfört med andra datorkomponenter som har utvecklats och blivit snabbare. Vad som har hänt de senaste åren är framväxten av SSD. Vilket går upp till 20 gånger snabbare än gamla hårddiskar.

Varför ska jag uppgradera till en SSD hårddisk?

Den uppenbara och första anledningen är hastighet. Alla datorer där du monterar den här typen av hårddisk blir mycket snabbare.
Även gamla datorer som är 8 år och äldre kommer att bli snabbare. Hastigheten återspeglas i den tid det tar för datorn att starta från den sekund den slås på och även under det dagliga arbetet framför datorn. Allt kommer att fungera snabbare.

Den andra anledningen är att SSD enheter håller sig mycket länge än vanliga hårddiskar. De är minde känsliga till rörelser, därför är då väldigt pålitliga.

Utöver detta är SSD uppgradering mycket billigare än en ny dator. Priset börjar på ca 500 kr och kan nå några tusen, beror på både typen och storleken av SSD.

Tom plånbok
En ny dator kostar flera tusen

Trots allt måste du ha en nyare dator

Det går att reparera din gamla dator, du har funderat över byta hårddisken till SSD och du bryr dig om miljön men måste köpa en nyare dator, vad gör du då?

När det gäller E-avfall finns det antagligen en annan person som kan dra nytta av din gamla apparat. Hitta denne innan du slänger den.

Låt oss hålla vårt elektroniska avfall så lite som möjligt. Var en del av lösningen och hjälp till med att minska vårt E-avfall.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Köp ny dator
Hårdvara

Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..