...

Ring oss

Ska jag laga min dator?

Laga dator

Ska jag laga datorn eller köpa ny?

Flera kunder som ringer oss undrar om det är värt att laga en ”förstörd” dator. De kan säga att datorn bara kostade några tusen och i sin frustration över olyckan är det lätt att tänka att det vore lättare att köpa en ny dator istället för att laga.

Själva säger ni säkert ”den här datorn har redan gjort sitt, bättre att köpa en ny.” Men det behöver inte vara så!

I stället för att köpa en ny och billig dator (eftersom det är vad de flesta kunder letar efter), fixa upp den gamla datorn, där den befintliga hårdvaran i de flesta fall är mycket bättre än vad som erbjuds till er!

På det här sättet sparar ni pengar, bevarar miljön och njuter av en bra dator efter vår service i flera år framöver. Allt ni behöver är en professionell datatekniker som uppgraderar er gamla dator!

Innehållsförteckning

skraddare
Din dator passar dig som en kostym av en skräddare

Det är även miljövänligt att laga datorn

Att laga din dator kan kosta några hundra till några tusen om det är något allvarligt. Men precis som du klackar om ett par favoritskor eller låter skräddaren sy om favoritplaggen så kan en välskött dator tjäna dig under många år framöver. Den behöver inte slitas ut och slängas. Det är både mer ekonomiskt och miljövänligt.

Kan du tänka dig hur mycket elektroniskt avfall (även kallad E-avfall) vi genererar? Vart går det? Vi genererar ca 35 miljoner ton elektroniskt avfall varje år världen över. Det är som att kasta 700 bärbara datorer varje sekund. 

Vissa hävdar att detta inte blir ett problem om man återvinner materialet. Dock går det bara att återvinna  12,5% av E-avfallet.

Fixa datorn och gör den snabbare

Det går att reparera din gamla dator och du bryr dig om miljön men måste köpa en snabbare dator, vad gör du då?

Datorvärlden går framåt i en svindlande takt. Det som inte har utvecklats förrän de senaste åren är hårddisken som har skapat en flaskhals, jämfört med andra datorkomponenter som har utvecklats och blivit snabbare. Vad som har hänt de senaste åren är framväxten av SSD. Vilket går upp till 20 gånger snabbare än gamla hårddiskar.

Varför ska jag uppgradera till en SSD hårddisk?

Den uppenbara och första anledningen är hastighet. Alla datorer där du monterar den här typen av hårddisk blir mycket snabbare.
Även gamla datorer som är 8 år och äldre kommer att bli snabbare. Hastigheten återspeglas i den tid det tar för datorn att starta från den sekund den slås på och även under det dagliga arbetet framför datorn. Allt kommer att fungera snabbare.

Den andra anledningen är att SSD enheter håller sig mycket länge än vanliga hårddiskar. De är minde känsliga till rörelser, därför är då väldigt pålitliga.

Utöver detta är SSD uppgradering mycket billigare än en ny dator. Priset börjar på ca 500 kr och kan nå några tusen, beror på både typen och storleken av SSD.

Fixa dator och undvik tom plånbok
En ny dator kostar flera tusen

6 saker att överväga innan du bestämmer dig för att laga din dator

1. Typ av fel

Det är viktigt att veta vad som är fel på din dator och kostnaden för reparationen. Om problemet är något enkelt som en programuppdatering eller ett snabbt tömt batteri, kan reparationen vara en enkel och billig åtgärd. Men om det är ett allvarligare fel som ett trasigt moderkort eller en trasig skärm, kan reparationen vara dyr och kanske inte löner sig, beroende på den specifika datormodellen.

2. Budget

Har du en begränsad budget? Vanligtvis kostar en reparation av en bärbar dator mindre än att köpa en ny. Om du vet vad problemet är med din dator och reparationen är möjlig till en relativt låg kostnad, kan det vara den ekonomiska lösningen.

3. Ålder på datorn

Om din dator är gammal och har många problem kan det vara bäst att köpa en ny istället för att reparera den. I så fall kan en ny dator erbjuda bättre prestanda, uppdateringar, garantier och support.

4. Tekniska krav

Uppfyller din nuvarande dator de senaste tekniska kraven? Om den inte kan köra nya program, avancerade operativsystem eller hantera krävande uppgifter som spel, kan det vara bäst att investera i en ny dator för att möta dina nya tekniska behov.

5. Garanti och support

Ibland kan det vara mer ekonomiskt att reparera din dator, men det finns ingen absolut garanti att problemet inte kommer tillbaka i framtiden. Att köpa en ny dator med garanti och support kan ge dig professionell hjälp om fler problem uppstår.

6. Användarens behov

Har du speciella krav som kräver en kraftfull hårdvara? Om du använder avancerade program som videoredigering eller grafisk design, kan det vara nödvändigt att köpa en ny dator med en kraftfull processor och avancerat grafikkort för att effektivt hantera dina avancerade behov.

Reparera dator

Ibland är det inte lönsamt att laga datorn

Om man bara använder datorn för att surfa på internet och läsa mail och har lätt för att lägga ut 5000-10000 kr på en ny dator, så förstår vi att det kan vara värt priset att slippa fundera mer över saken.

Det går att reparera din gamla dator, du har funderat över byta hårddisken till SSD och du bryr dig om miljön men måste köpa en nyare dator, vad gör du då?

När det gäller E-avfall finns det antagligen en annan person som kan dra nytta av din gamla apparat. Hitta denne innan du slänger den.

Låt oss hålla vårt elektroniska avfall så lite som möjligt. Var en del av lösningen och hjälp till med att minska vårt E-avfall.

Dela inlägg

Liknande inlägg

Köpa ny dator
Hårdvara
Köp inte en ny dator förrän du läser detta

Har du planer på att köpa en ny bärbar dator eller stationär dator? Det är i de allra flesta fallen helt onödigt om du redan har en dator hemma. Genom att i stället ge din nuvarande dator en välbehövlig service kan..

Google Betyg
4.9
js_loader