...

Ring oss

Lagring i molnet – Jämförelsen

Molnbaserad lagring backup

Molnbaserad lagring och backup

De flesta är bekanta med uttrycket ”lägg inte alla ägg i samma korg”. Detta gäller i allra högsta grad när det kommer till dina värdefulla filer, bilder, filmer och annan data som du sparar. Om du sparar allting på samma dator så riskerar du att förlora alltihop i händelse av en datorkrasch.

I dag är lagring i molnet (även kallas ”cloud”, vilket helt enkelt innebär att filerna lagras på externa servrar) billigare och mer användbara än någonsin. Tjänsterna erbjuder till exempel appar för både mobilen och datorn som säkerhetskopierar dina bilder och dokument automatiskt. Tänk på att filer och bilder inte sparas på mobiltelefonen, i stället ser du miniatyrer och namn på filerna. För att nå dem behöver du en internetuppkoppling.

Här presenterar och jämför vi några av de populäraste tjänsterna som tillhandahåller krypterade säkerhetskopieringar.

Innehållsförteckning

Google Drive
Google Drive - 15GB gratis

Google Drive är en molnbaserad lagringstjänst med över 800 miljoner användare som startades år 2012, och som ingår när man tecknar ett kostnadsfritt Google-konto. I gratisversionen ingår det 15GB lagringsutrymme, vilket delas av Google Mail (Gmail), Google Photos, med flera. För 20 – 100 kronor per månad kan man uppgradera utrymmet till 100GB upp till hela 2TB, vilket räcker gott och väl för hela familjens bilder och filer under mycket lång tid. Tjänsten har både mobilapp och appar till populära stationära operativsystem.

Microsofts molnlagringstjänst OneDrive har 250 miljoner användare och lanserades år 2007, och ingår när man tecknar ett kostnadsfritt Microsoft-konto. Då ingår även ett något begränsat utrymme på 5GB. Om man prenumererar på Office-paketet så ingår det 1TB utrymme utan extra kostnad. Vill man endast köpa lagringsutrymme kostar det från 20 kr till 100 kr för 200GB – 1TB. Med tjänstens mobilapp kan du nå dina filer ute på språng.

Microsoft Onedrive

Sharepoint är en molnbaserad tjänst för företag från Microsoft med 190 miljoner användare som lanserades år 2001. Tjänsten låter företag skapa webbplatser för att dela information och dokument med kollegor, partners och kunder. Det gör att man kan nå och dela information från valfri enhet. Det enda som krävs är att enheten har en webbläsare. Sharepoint ingår i programpaketet Office 365 som kostar från 69,90 kr per månad och ökar sedan i takt med att man lägger till mer lagringsutrymme och funktionalitet.

Microsoft SharePoint

iCloud är Apples molnlagringstjänst som har fördelen att den synkroniserar perfekt med alla Apple-enheter. Tjänsten har ca 850 miljoner användare och lanserades år 2011. Du som har en iPhone, MacBook och en iPad där hemma bör definitivt överväga iCloud först. Här kan du få backup i bakgrunden (som sker automatiskt) av alla dina bilder, filer och säkerhetskopior av din iPhone. Du får 5GB utrymme gratis, och kostar sedan från 9 kr för 50GB upp till 89 kr för 2TB.

Apple iCloud

De flesta som jobbar på kontor känner till Dropbox. Det är en av de populäraste kontorsapparna för lagring och fildelning mellan användare och har runt 13 miljoner användare. Tjänsten lanserades år 2008. Dropbox är framförallt tänkt som en ”hårddisk på nätet” än en renodlad backuplösning, men du kan använda tjänsten till att säkerhetskopiera dina bilder från telefonen. Dropbox inkluderar 2GB utrymme i sin kostnadsfria version, vilket räcker för många. Vill man ha mer utrymme kostar det upp till 100 kr per månad för 2TB och 170 kr per månad för 3TB. Dropbox erbjuder både appar till mobiltelefonen och datorn.

Dropbox

Backblaze är en amerikansk tjänst som lanserades år 2007. Tjänsten säkerhetskopierar hela din dator, med obegränsat utrymme. Din dators innehåll krypteras lokalt i en app som du installerar på datorn och det laddas sedan upp till tjänstens servrar. Om din dator kommer bort eller går sönder kan du ladda ner filerna i komprimerat format. Tjänsten säkerhetskopierar endast din dator och går inte att använda som en molnbaserad hårddisk. Tjänsten kostar 60 kr per månad och dator, eller 1100 kr om du tecknar upp dig på två år. Tjänsten erbjuder inget gratisutrymme eller mobilapp.

Backblaze

Molnbaseradtjänster: Sammanfattning

Molnlagringstjänster har utvecklats kraftigt under de senaste åren, både vad gäller funktioner, lagringsutrymme och naturligtvis pris. Vi kan anta att något bolag (till exempel Google) någon gång kommer att erbjuda gratis tjänster för obegränsad eller nästan obegränsad lagring. Google erbjuder redan idag obegränsad fotolagring via Google Photos. Dessutom kan man via Google spara upp till 50 000 låtar (ungefär 250GB) på Google Play helt gratis. Vissa konkurrenter kommer sannolikt att agera på samma sätt och vissa kommer fortsätta ta betalt för ytterligare tjänster som ger bättre uppladdningshastighet, bättre säkerhet osv.

Fram till dess erbjuder företagen lösningar till nästan alla användare. Om du inte behöver mycket lagringsutrymme eller tjänster som att redigera Microsoft Office-filer är vår rekommendation att använda Google Drive. Om du också behöver mycket utrymme, men har ont om kontanter, och fortfarande hanterar olika Office-dokument, är Microsoft OneDrive din lösning. Om du behöver mycket utrymme och är villig att betala lite pengar är vår rekommendation att köra med Dropbox. Cirka 100 kronor per månad (om du betalar för ett år i förväg) kommer att ge dig 2TB lagringsutrymme, och det borde räcka för att säkerhetskopiera alla familjemedlemmars filer

Dela inlägg

Liknande inlägg

Måste man ha antivirusprogram?
Skydd & Säkerhet

Måste man ha antivirusprogram?

Det finns många antivirus program på marknaden, en del gratis och en del som kostar pengar. Vi som en datatekniker rekommenderar att man ska investera lite pengar och köpa antivirus program som uppfyller…

Google Betyg
4.9
js_loader